Атентатът в Манчестър можело да бъде предотвратен 28.05 | 10:27

От ФБР следили Салман Абеди преди година, предупредили и Ми-5

От iNews.bg

Кървавият атентат в Манчестър от понеделник вечерта е можело да бъде предотсвратен. Това обаче не е станало, тъй като британските служби не са взели под сериозно внимание предупреждение, получено от техни американски колеги. Още през януари т.г. ФБР е изпратило предупреждение до британската служба за контраразузнаване МИ-5, че Салман Абеди, който се самовзриви на един от входовете на "Манчестър Арена", е свързан с терористична групировка от Северна Африка.

Американската служба е съобщила на британската, че Абеди принадлежи към джихадистка група, която търси политическа цел в Обединеното кралство, твърди източник от спецслужбите, на когото се позовава "Дейли мейл". Самото ФБР е следило атентатора още от средата на 2016 година, предаде БГНЕС. Тогава службите са предполагали, че той планира убийство на политик, но тази версия не е била потвърдена и разследването е било спряно.

По-рано тази седмица имаше в медиите се появиха съобщения, че Салман Абеди е бил в полезрението на МИ-5. Впоследствие обаче той е бил изключен от списъка на разследваните.

Водещи

Най-четени