Балканите гласуват за евродепутати - вотът протича нормално 25.05 | 17:48

Като цяло избирателната активност е слаба

От iNews.bg

Нормално протича изборният ден на Балканите в страните членки на Европейския съюз, които днес избират свои представители в Европарламента. Това са Гърция, Кипър, Румъния, Хърватия и Словения.

В Гърция едновременно с изборите за Европарламент е в ход и гласуване във втория тур на местните избори. Секциите са отворили в 7 ч. сутринта и изборният процес протича нормално, предаде гръцката агенция АНА-МПА. По данни на вътрешното министерство регистрирани за участие на днешните избори са около 9,9 милиона избиратели.

Допуснати до участие са 42 партии, които се състезават за 21 места в новия европейски законодателен орган.

В Кипър избирателната активност към обяд на евровота е била 18%, доста по-ниска от предишните избори за Европарламент в страната през 2009 г., съобщава кипърската агенция КНА, позовавайки се на изборните власти. Изборният процес в страната протича гладко, допълва БТА.

Около 610 хиляди избиратели ще избират шестима свои представители в ЕП. За тези места ще се борят 61 кандидати от парламентарно представените партии в Република Кипър.

Избирателна активност от 4,61% е регистрирана в Румъния към 10 ч., предаде Аджерпрес, цитирайки данни на Централната изборна комисия.

За сравнение, на предишните евроизбори към този час са гласували 4% от регистрираните за участие румънци. Румъния ще изпрати в Европарламента 32-ма депутати. Право на глас имат над 18,3 милиона души в страната.

Избирателната активност в Хърватия засега е по-голяма в сравнение с първите избори за хърватски депутати в Европейския парламент миналата година. До 11 часа местно време са гласували 7,64% от избирателите, докато на предишните избори до 11 часа са гласували 5,98%.

Около 3,8 милиона гласоподаватели в Хърватия ще изберат 11 депутати на страната в Европейския парламент сред общо 275 кандидати.

Приблизително 1,6 милиона словенски избиратели избират днес осем депутати в Европейския парламент. Участват 16 листи със 118 кандидати.

Водещи

Най-четени