Бан Ки-мун положи клетва като генсек на ООН за втори мандат 22.06 | 08:03

Той е осмият генерален секретар на ООН от създаването й след Втората световна война

От Андриян Георгиев

Бан Ки-мун, който бе преизбран единодушно от Общото събрание на ООН за генерален секретар на ООН с втори петгодишен мандат, положи клетва, съобщава ИТАР-ТАСС.

Церемонията по полагането на клетвата се състоя в залата на Общото събрание.

67-годишният Бан Ки-мун бе единствен кандидат за генерален секретар и преизбирането му бе гарантирано, след като миналата седмица Съветът за сигурност препоръча той да остане начело на световната организация.

Бан изрази благодарност на 192-те страни членки за оказаната му голяма чест.

Бившият южнокорейски външен министър пое ръководния пост в ООН от предшественика си Кофи Анан през 2007 г. Вторият му мандат започва на 1 януари 2012 г.

Той е осмият генерален секретар на ООН от създаването й след Втората световна война.

Дипломати и анализатори посочват, че Бан се отнася особено внимателно към желанията на петте постоянни членове на Съвета за сигурност и особено на Съединените щати, които са домакин на централата на ООН в Ню Йорк и е техен надежден съюзник. Това предизвиква недоволството на някои леви правителства в Латинска  Америка и на редица развиващи се страни, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Бан е известен със скромността и със забележителната си работоспособност. Анализатори отбелязват, че английският му не е много добър. Въпреки че неуморно пътува по света и работи, резултатите от дейността му в някои сфери са спорни, посочва  Ройтерс и дава за пример липсата на напредък в преговорите за  климатичните промени, усилията на ООН за борба с бедността и посредническата роля в конфликти от Кипър до Западна Сахара. 

Най-четени