Бан Ки-мун призова светът да спре „клането“ в Сирия 26.07 | 07:53

Генералният секретар на ООН е на посещение в Сараево

От Деляна Петкова

Генералният директор на ООН призова световните лидери да прекратят "клането" в Сирия, особено сега, когато има информация за придвижващи се към Алепо войски.

"Обръщам се към света с молба – не отлагайте... Действайте и спрете клането", заяви той при речта си в Сараево, пише ВВС.

В своята реч обаче генералният секретар на ООН не посочи какво точно трябва да направят световните лидери при създалата се ситуация в Сирия, отбелязва Washington Post. Не е имало и коментар относно ветото на Русия и Китай за резолюцията на ООН, в която бяха записани санкции срещу режима на сирийския президент Асад.

Бан Ки-мун призова за единство, за световен отпор на насилието, като светът трябва да бъде обединен от "смислено действие", както го нарече той, и допълни: "Без единение ще има повече кръвопролития, повече загинали".

Генералният секретар на ООН е на двудневно посещение в Босна и Херцеговина. Той се срещна с председателя на босненското председателство Бакир Изетбегович и с членовете на председателството Небойша Радманович и Желко Комшич, отбелязва БТА.

Балканските страни да се обърнат към бъдещето, те бързо напредват по пътя към ЕС, но са и в процес на преход и никоя от тях не бива да допусне да изостане след другите.

Босна и Херцеговина направи важни стъпки през последните 20 години, подчерта Бан Ки-Мун и добави, че Босна и Херцеговина и днес има голямо влияние в ООН и в Съвета за сигурност.

Водещи

Най-четени