Бежанка опита да се самозапали на гръцко-македонската граница 02.03 | 10:32

Засега няма информация за националността на имигрантката и самоличността й

От Беатрис Николoва

Жена, блокирана на гръцко-македонската граница заедно с хиляди други бежанци, е направила опит да се самозапали вчера.

В отчаянието си, че не ги пропускат през границата, жената е заплашила, че ще се самозапали. За щастие, опитът е бил предотвратен.

Засега няма информация за националността на имигрантката и самоличността й.

Според данни на Върховния комисариат по бежанците на ООН, "Лекари без граници" и други международни организации в лагера в Идомени има между 9500 и 10 000 души, най-вече от Сирия и Ирак.

За мигрантите от военните зони влизането в Македония край Гевгелия беше почти прекратено през последните два дни заради засилените мерки за контрол и ограничаване на пропуска на бежанци – границите могат да преминат само тези, които имат необходимите документи за това.

В Македония на ден могат да влязат само няколко десетки мигранти, които да продължат пътя си към Сърбия и страните от Западна Европа.

По данни на агенция "Танюг" в Идомени всеки ден идват между 900 и 1000 нови мигранти, което води до намаляване на запасите от храната и другите провизии там. В момента на гръцката страна на границата има малък брой полицаи, докато македонската страна се охранява от силни военни формации.

 

След пристигането си на Идомени с автобуси мигрантите застават на опашки за храна и други средства от първа необходимост. Най-голямо струпване на хора има пред палатката на Международната организация по миграция (МОМ), където се извършва контролът и пропускането на мигранти на македонска територия.

Водещи

Най-четени