Бежанците скараха евролидерите на последната им среща за 2017 г. 15.12 | 13:31

Общата отбрана и налагането на нови санкции срещу Русия обаче получиха пълна подкрепа

От iNews.bg

Първият ден от последната за тази година среща на върха на ЕС отмина с колеблив успех. Лидерите с лекота стигнаха до политическо решение относно възможността за ново разширение на санкциите срещу Русия, което се очаква през следващата седмица и стартираха Европейската програма за сътрудничество в отбраната (PESCO). Въпреки това, по основната тема - наблюдение на миграцията и реформиране на системата за прием на бежанци – консенсус нямаше, предаде БГНЕС.

Що се отнася до квотите за бежанци, разговорите не постигнаха споразумение. Любопитно е, че лидерите на ЕС приключиха срещата на върха, без да проведат пресконференция за резултатите от първия ден. Очаква се обобщението да бъде направено на заключителната пресконференция днес. До края на деня политиците ще обсъдят също консолидирането на еврозоната и резултатите от преговорите по Брекзит. След срещата словашкият премиер Роберт Фицо заяви пред репортери, че страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) "отхвърлиха европейската квота за мигранти, предлагайки в замяна 35 милиона евро за защита на границите на ЕС".

Липсата на консенсус по въпросите на миграцията може да доведе до реално обсъждане на посоченото от Фицо предложение от министрите на правосъдието и външните работи. "Ако не можем да стигнем до съгласие, въпросът може да бъде отнесен до Съвета на ЕС", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В сряда Европейската комисия де факто заяви, че системата за презаселване на 160 000 мигранти от Италия и Гърция не е била успешна. През 2015-2017 г. само 32 000 души са били разпределени между страните от блока.

"Лидерите на ЕС показаха единомислие главно по отношение на разширяването на санкциите срещу Русия", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Според него, събитието "отбелязва липсата на напредък по Минските споразумения за мир в Украйна, което означава "зелена светлина" за удължаването на ограничителните мерки срещу Москва. Смята се, че Съветът на ЕС планира да направи това на техническо ниво до Коледа по обичайната схема, т.е. за шест месеца.

През март 2015 г. Брюксел обвърза решението за премахване на икономическите санкции срещу Русия с пълното прилагане на споразуменията от Минск. Сега разширяването на обхвата на ограничителните мерки се осъществява на тази официална основа, без да се обсъжда коя страна саботира изпълнението на споразуменията.

Лидерите на ЕС официално стартираха Европейската програма за постоянно структурирано сътрудничество в областта на сигурността и отбраната (PESCO). "Днес мечтите стават реалност. Този ход е практически израз на нашето намерение за изграждане на европейската отбрана. Той е добра новина за ЕС и неговите съюзници и лошa за враговете ни", каза Туск. Това решение беше чиста формалност, тъй като началото вече беше дадено на 11 декември от външните министри на ЕС в Брюксел, така че срещата на върха не донесе нищо ново, според заключителния документ за сътрудничество в областта на отбраната.

Лидерите отново потвърдиха намерението си да засилят работата по създаването на Европейския фонд за отбрана, чиято цел е консолидиране на средства за създаване и общо ползване на оръжия, които отделните страни от ЕС не могат да си позволят, както и за финансиране на съвместни европейски мисии и операции. В допълнение, бе възложено на Съвета на министрите на външните работи и отбраната да се подготви за създаване на единна структура, която ще осигури координация на инвестициите във военното развитие на страните от ЕС. Също така лидерите призоваха за по-тясно сътрудничество между ЕС и НАТО.

Водещи

Най-четени