Белград: Бежанския натиск от България продължава да се засилва 19.10 | 13:51

За по-малко от 3 месеца са били регистрирани над 12 хил. опита за нелегално пресичане на границата

От iNews.bg

За пореден път през последните месеци Белград се оплака от още по-засилен бежански поток от България. "През последните 15 дни регистрираме рязко увеличаване на мигрантския натиск от България към Сърбия", казва говорителят на сръбското министерство на отбраната Йован Кривокапич.

Той отбеляза и че при опитите за незаконно преминаване на общата ни граница вече се наблюдава цикличност, свързана предимно с метеорологичните условия. "Лошото време влияе върху опитите за нелегалното преминаване, но когато времето се подобрява, има увеличение на броя на нелегалните опити", обясни Кривокапич, предаде БГНЕС.

Говорителят на сръбското МО отбелязва още, че от 22 юли т.г. са регистрирани над 12 000 опити за нелегално влизане в Сърбия от България. наша територия. Освен бежанците, в този период са задържани и 61 трафиканти на хора.

Според него сред приоритетите на министерството на правосъдието е налагането на по-тежки наказания за трафикантите на хора. Говорителят поясни, че мигрантите се опитват да преминат границата по мирен начин, без насилие. "Когато ни видят, те се връщат обратно. Трафикантите обаче се опитват да ги прехвърлят на всяка цена срещу големи суми и това е сериозен проблем за сигурността ни", подчерта Кривокапич.

Той отбеляза и че съвместните сръбски военно-полицейски патрули ще останат по границите с България и Македония и занапред. Но в същото време ще променят тактиката си на работа, за да бъдат по-ефективни, поясни още говорителят на Министерството на отбраната в Белград.

Водещи

Най-четени