Берлин забрани руски и украински знамена на паметниците за 9-и май 05.05 | 18:45

Изпълняването на маршове и други военни мелодии на мемориалите също не се позволява

От iNews

Властите в Берлин забраниха издигането на руски и украински знамена на три военни мемориала на Съветския съюз в германската столица по време на честванията на годишнината от края на Втората световна война през следващата седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изпълняването на маршове и други военни мелодии на мемориалите в "Трептов", "Тиргартен" и "Шонхолцер Хайде" също е забранено, за да се даде възможност за "достойно почитане на паметта на загиналите войници на Съветския съюз от онова време", съобщи полицията.

Действия в подкрепа и възхваляване на войната в Украйна също са забранени "поради настоящата ситуация", заявиха властите. Подобна забрана, наложена на 8 и 9 май миналата година, предизвика остри критики от страна на украинския посланик в страната.

Берлинският Сенат, изпълнителният орган на столицата, заяви, че се стреми към това да предотврати включване на възпоменанието за загиналите в конфликта с настоящата война в Украйна. В изявлението на полицията се посочва, че целта на този ход е да се осигури уважение към паметниците "на фона на продължаващата руско-украинска война".

Също както и през миналата година дипломатите и ветераните от Втората световна война няма да бъдат включвани в забраните.

Германия, както и повечето страни отбелязват края на Втората световна война на 8 май, за разлика от Русия, където честванията са на 9 май - Денят на победата, отбелязва ДПА.

 

 

Водещи

Най-четени