Берлин заплашва да намали парите за ЕС, ако партньорите не приемат бежанските квоти 15.09 | 13:56

Трябва да се разшири помощта за Турция, Йордания и Ливан, в които са настанени милиони сирийски бежанци, смята вицеканцлерът Зигмар Габриел

От iNews.bg

Бежанският проблем за Европейския съюз е по-опасен, отколкото гръцката криза. Това заяви в Берлин вицеканцлерът и председател на Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ Зигмар Габриел, цитиран от Дойче Веле.

След приключването без резултат на вчерашните преговори на вътрешните министри на страните от ЕС, които се проведоха в Брюксел, Габриел предложи да се свика извънредна среща.

"Трябва да си даваме ясно сметка, че на карта е поставено европейското единство. Ако не бъде постигнато споразумение по проблемите с мигрантите, под заплаха ще се окаже финансовото планиране на ЕС", каза Габриел.

Според него е недопустимо Германия единствена да плаща. "Всички искат да получат пари, но не искат да поемат отговорност", заяви вицеканцлерът. Той отбеляза, че Федералната република е страна със силна икономика, но тя не е способна сама да се справи с разрешаването на кризата, предизвикана от растящия поток бежанци. Заместникът на Ангела Меркел не изключи, че ако партньорите по ЕС не желаят да проявят солидарност, Берлин може да съкрати средствата, които отделя за осъществяването на европрограмите.

Зигмар Габриел смята, че трябва да се разшири помощта за Турция, Йордания и Ливан, в които са настанени милиони сирийски бежанци. "САЩ и страните от Персийския залив също са задължени да дадат своя принос за решаването на този проблем", подчерта германският вицеканцлер, цитиран от БГНЕС.

Водещи

Най-четени