Берлин и Анкара със стъпка към затопляне на отношенията 04.10 | 17:00

Берлин и Анкара направиха крачка към затопляне на отношенията

От iNews.bg

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу е провел във вторник телефонен разговор със своя германски колега Зигмар Габриел – втори след изборите в Германия в края на миналия месец. Двете страни се опитват да се помирят след месеци на война на думи, посочват дипломатически източници, цитирани от в. "Хюриет дейли нюз". Също така двамата дипломати ще посетят среща на ЮНЕСКО в Париж утре, което им дава възможност да проведат директна среща, въпреки че такава не присъства в програмите им, предаде БГНЕС.

Телефонният разговор между външните министри на двете държави съюзнички в НАТО идва на фона на обтегнати отношения между Анкара и Берлин, влошили се след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г. На 22 септември турският президент Реджеп Ердоган заяви, че двустранните отношения "ще се върнат към нормалното след изборите в Германия", тъй като турското правителство "няма проблем с германския народ".

Турският премиер Бинали Йълдъръм изпрати поздравително писмо до германския канцлер Ангела Меркел, след като нейната консервативна партия Християндемократически съюз (ХДС) спечели изборите с 33%, отивайки към четвърти пореден мандат на поста. По време на пресконференция в края на август Меркел заяви, че иска да има по-добри отношения между Германия и Турция, но в момента те са в "много сложна фаза". "Много бих искала да има по-добри отношения, но трябва да се изправим пред реалността… Това е много сложна фаза в нашите отношения", каза тя.

Водещи

Най-четени