Берлускони отказа подкрепа за правителство на технократи 29.03 | 18:35

Италия изпадна в парламентарна криза след предсрочните избори

От Елена Коцева

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че е готов да подкрепи коалиционно правителство с лявоцентристкия лидер Пиер Луиджи Берсани, но отхвърли идеята за още едно експертно правителство, като това на досегашния премиер Марио Монти, съобщава Новости.

С думите той потвърждава отказа си да встъпи в коалиция с опозиционното движение "Пет звезди" на Бепе Грило. По-рано Берлускони предложи сформирането на широка национална коалиция, но Пиер Луиджи Берсани отказа, заявявайки, че между него и Берлускони има твърде голяма културна разликата.

Парламентарните консултации по съставяне на ново правителство дадоха повод да се мисли, че действащият премиер Марио Монти ще се опита да състави правителство на технократите.

Самият Монти, чийто центристки блок при последните избори се оказа едва на четвърто място, заяви пред депутатите, че при такъв развой на събитията по-скоро ще напусне поста си.

Вчера Пиер Луиджи Берсани, лидер на Демократическата партия и на лявоцентристката коалиция в Италия, не успя за формира правителство.

Берсани получи правото да опита да направи правителство, след като на предсрочните парламентарни избори на 24 и 25 февруари водената от него коалиция спечели мнозинство в долната камара на парламента. В Сената обаче силите са изравнени, което направи консултациите трудни, а бъдещото гласуване на състав на кабинета, както и самата законотворческа работа проблематични.

Силвио Берлускони днес отново предложи подкрепата си в коалиционно правителство с левицата, за да може страната да излезе от политическата безизходица.

"Позицията ни е непроменена. В името на разума и интереса на страната трябва да намерим начин да сформираме коалиционно правителство. Все още сме готови да участваме в общо правителство", заяви Берлускони след среща с президента Джорджо Наполитано.

Ако и избраният се провали, то президентът трябва да реши дали да се опита да формира кабинет от технократи или да се отиде към вариант за втори предсрочни избори.

Най-четени