Бивш служител в ЦРУ: Много хора в НАТО осъдиха действията на Турция 27.11 | 08:02

Алиансът вече създава проблеми на света, не ни е необходим, смята Лари Джонсън

От Кристиан Костурков

Представители на държави от НАТО са осъдили Турция за свалянето на руския бомбардировач. Това заявява бивш сътрудник на ЦРУ и държавния департамент на САЩ. "Въпреки че официалната реакция на НАТО по отношение на инцидента със Су-24 беше неутрална, много от военните министри на страните членки на Алианса бяха сериозно притеснени от действията на Анкара”, казва Лари Джонсън в интервю за Russia Today.

Според думите му след свалянето на руския Су-24 от турски F-16 по време на извънредното заседание на НАТО в Брюксел повечето от представителите на отделните държави са призовали Анкара към сдържаност и са осъдили Турция за това, че не е намерила други методи за реакция.

"В началото се притесних, че НАТО може да се подведе от безразсъдството, демонстрирано от турците малко по-рано. За щастие, ако съдя по докладите от заседанието, някои от присъствалите министри са питали представителите на Анкара "Как изобщо разсъждавате вие? Има и други решения на ситуацията – без стрелба”, отбелязва Джонсън, предаде "РИА Новости”. Той подчертава и че последното, което е необходимо в момента е Русия и Западът да бъдат въвлечени във война от този сорт.

Бившият сътрудник на ЦРУ изказва и сериозни съмнения по отношение на необходимостта от НАТО в наши дни. Освен това Алиансът създава и сериозни проблеми на света. "Лошото е, че ние изобщо не осъзнаваме какъв кош сигнал изпращаме на Русия. Днес НАТО определя мисията си като противодействие на руското настъпление в Европа. И то когато Русия не планира такова”, казва Лари Джонсън. 

Водещи

Най-четени