Бивш турски генерал призна: Очевидно е, че в Ирак турците не тренират кюрдите 08.12 | 19:39

Не за първи път армията на Ердоган нахлува в Ирак, това е проблем за целия регион, казва Халдун Солмазтюрк

От iNews.bg

Решението на Турция да разположи свой батальон в Северен Ирак, е проблем не само за Багдад, но на целия регион, заявява бившият турски генерал Халдун Солмазтюрк, цитиран от Sputnik.

"Турската армия не за път нахлува в Ирак. През последните години различни звена на турските въоръжени сили са влизали в Ирак по една или друга причина", казва още той.

Миналата седмица турски военни с численост около един танков батальон, нахлуха с танкове и бронетехника в иракската провинция Нинава под предлог за подготовка на иракски въоръжени отряди без запитване или разрешение за това от иракските федерални власти.

"Действията се определят като грубо нарушаване на иракския суверенитет и не отговарят на принципите на добросъседските отношения на Ирак и Турция",заявиха в изявление иракските власти.

Още в неделя Багдад заплаши, че ако Анкара не оттегли танковете и войниците от нейната територия в рамките на 48 часа, ще отнесе въпроса до Съвета за сигурност на ООН.

"Очевидно е, че изпращането на такава численост не е просто за обучение на местните кюрдски милиции "Пешмерга", заяви Солмазтюрк и подчерта, че Турция е трябвало да изпрати запитване за разрешение до иракските федерални власти.

Генералът не отрече категорично твърдението, че югоизточната ни съседка е изпратила един танков батальон в иракската провинция Нинава с цел разширяване на военната си активност в Северен Ирак.

След нахлуването на Турция в Ирак, заместник-председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Франц Клинцевич заяви, че действията на югоизточната ни съседка за планирани.

"Трагичният инцидент с руския самолета, нахлуването на турски войски в територията на Ирак – това са халките на една верига".

Управляващите в Турция максимално нажежават ситуацията в региона, опитвайки се да попречат на създаването на широка антитерористична коалиция", каза Клинцевич.

"Война всички срещу всички, която ще направи съвместната борба с тероризма принципно невъзможна. Ето това е целта, която режимът, имащ общ бизнес с "Ислямска държава", преследва в Близкия Изток", подчертава той.

Междувременно стана известно, че председателят на комисията по отбрана в иракския парламент е препоръчал на премиера да използва авиация за нанасяне на удари по турските военни части, смятайки ги за окупационни. 

Водещи

Най-четени