Бивши Нобелови лауреати скочиха срещу наградата на ЕС за мир 30.11 | 18:40

Някои европейски лидери отказват да участват на церемонията

От Владислав Рашков

Трима носители на Нобеловата награда за мир се обявиха против решението на норвежкия комитет да връчи наградата за 2012 г. на Европейския съюз, пише ИТАР-ТАСС.

"ЕС е видно, че не се слави много с мира. Това би си казал Алфред Нобел, ако беше тук", се казва в общо писмо на носителите от 1976, 1980 и 1984 г. –  Майрит Магаре от Северна Ирландия, Адолго Ексивел от Аржентина и южноафриканският епископ Десмонд Туту.

"Норвежкият Нобелов комитет е саботирал и променил условията за получаване на наградата, което е законово нарушение", се казва в писмото.

Лауреатите настояха също ЕС да не бъде награждаван с паричната сума от 1,2 млн. долара.

Решението ЕС да бъде удостоен с наградата бе взето на 12 октомври, близо 60 години след подписването на договора от Париж за това, че отстоява демократичните принципи и защитава човешките права на хората в Европа.

Церемонията по връчването ще се състои през декември, когато се очаква 18 от европейските лидери да вземат участие в церемонията. Очаква се на награждаването да присъства германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози.

Шест други европейски лидери са заявили, че няма да участват, между тях беше и британският премиер Дейвид Камерън.

Водещи

Най-четени