Бившият кмет на Лондон: Брюксел е тръгнал по катастрофалния път на Хитлер и Наполеон 15.05 | 10:16

Борис Джонсън разкритикува политиката за създаване на свръхдържава в Европа

От iNews.bg

Бившият кмет на Лондон Борси Джонсън отправи остри критики към ръководителите на ЕС и директно ги обвини, че повтарят грешките на Хитлер и Наполеон, който са довели до катастрофа не само тях самите, но и континента. Според него политиката, която в момента се води, цели създаването на една свръхдържава, а точно с такива идеи са се сблъскали фатално и двете исторически личности.

В Интервю за The Telegraph Джонсън заявява, че ръководството на ЕС заприличва на нацисткия диктатор Адолф Хитлер с усилията си да създаде свръхдържава. Той допълва, че докато чиновниците в Брюксел използват начини, които са различни от тези на Хитлер, все пак те споделят целта, която и той е преследвал - обединението на Европа под едно ръководство, предаде БГНЕС.

Джонсън отбелязва, че "катастрофалните грешки" на ЕС доведоха до изостряне на напрежението между страните-членки и засилване властта на Германия, установяването на неин контрол върху икономиката на Италия и "разрушаването" на Гърция.

"Наполеон, Хитлер, различни личности пробваха това и то завършваше трагично", заяви Джонсон. "ЕС е опит да се постигне това с други способи", добави политикът. На 23 юни британците ще гласуват на референдум дали останат в ЕС. Джонсън се обявява за напускане на общността.

Водещи

Най-четени