Бившият шеф на МВФ може да бъде оправдан 01.07 | 10:22

Заради лъжливи показания на камериерката,която го обвини в сексуален тормоз

От Петя Михайлова

Следователите по делото срещу бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, заявиха, че камериерката, която го обвини в опит за изнасилване, нееднократно е лъгала на разпитите.

Това съобщава lenta.ru, като цитира статия във в. "Ню Йорк Таймс".

Изданието отбелязва, че разкритите обстоятелства напълно могат да прекратят делото.

Прокурорите се усъмнили в обстоятелствата, при които 32-годишната емигрантка от Гвинея е получила убежище в САЩ. В хода на разпитите тя разказала, че в молбата й за убежище е бил включен разказ за предишни изнасилвания. Юристите са заподозрели жената във връзки с криминално проявени лица и съпричастност към търговия с наркотици и пране на пари.

Вестникът пише още, че е открит запис на телефонен разговор, състоял се между камериерката и мъж в деня на арестуването на Доминик Строс-Кан. Двамата са обсъждали ползите, които могат да извлекат, повдигайки обвинения срещи високопоставения чиновник.

Личността на мъжа, участвал в разговора, е установена. Той е бил арестуван за съхранение на голямо количество марихуана.

Вчера представители на прокуратурата са се срещнали с адвокатите на Строс-Кан и са обсъдили възможността за сваляне на обвиненията срещу бившия шеф на МВФ.

Днес Върховният съд на щата Ню Йорк ще разгледа въпроса за смекчаване на условията на домашен арест на Строс-Кан. Очаква се в хода на заседанието обвинението да изложи пред съда съмненията си относно състоятелността на повдигнатите обвинения.

Медицинската експертиза обаче е потвърдила, че между камериерката и Строс-Кан е имало сексуален контакт.

Името на жената, обвинила официално френския политик в сексуално насилие, не се споменава. Френски журналисти обаче са разкрили, че се казва Нафисатоу Диало.

Строс -Кан беше арестуван на 14 май тази година, но скоро след това беше пуснат в домашен арест. Той живее в апартамент в Манхатън и е под денонощно наблюдение.

Скандалът костваше на Строс- Кан шефското място в Международния валутен фонд.

Той не се признава за виновен.

Водещи

Най-четени