Битката за Алепо става все по-кървава! Над 100 цивилни са убити само за 10 дни 13.08 | 12:03

Над половината загинали са жени и деца, дори хуманитарната помощ за града е затруднена

От Ростислава Иванова

Повече от 100 мирни жители на обсадения от "Ислямска държава" сирийски град Алепо са загинали, а други 700 са ранени, само от началото на месеца в резултат на интензивното обстрелване. Над половината от жертвите са жени и деца, предаде ТАСС, цитирана от БГНС, позовавайки се на местните власти.

Най-големи са разрушенията в жилищните квартали в района Ал Хамадиния - южната част на разрушения от джихадистите туристически град. На 10 август газов балон, натъпкан с поразяващи елементи, падна върху пътнически автобус и няколко снаряда се взривиха на пазар в този район, убивайки 14 души. Други близо 50 бяха ранени.

Припомняме, че и в момента за Алепо се води битка на коалиционните сили, включително и САЩ, които заедно с бунтовниците се сражават срещу джихадистите. В четвъртък бе съобщено, че антитерористичната коалиция е успяла да изтласка бойците на ИДИЛ от няколко квартала в града, като е превзета и централната им база, но боевете за града все още продължават.

В съобщението не се посочва в резултат на чий обстрел са цивилните жертви, но най-вероятно мирното население неизбежно попада под ударите и на двете страни.

Освен ежедневният обстрел, населението на Алепо продължава да бедства, лишено от храна и вода и невъзможността до него да достигне хуманитарната помощ.

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер предложи при необходимост да се създаде въздушен мост за доставка на жителите на град Алепо на хуманитарна помощ.

"Ако не може да се изпрати хуманитарна помощ в достатъчни количества в двете части на Алепо, трябва да обмислим възможността за доставка по въздуха, преди всичко на медикаменти", казва Щайнмайер в интервю за "Велт ам зонтаг".

Междувременно германското правителство обсъждало и въпроса за достъпа на хуманитарна помощ в Алепо с ООН, Русия и САЩ.

Германският външен министър е разтревожен от съобщенията за използване на химическо оръжие в Алепо. "Ние най-решително осъждаме използването на забранено оръжие, било то химическо или бомби-варели и призоваваме страните в конфликта да направят всичко възможно, за да бъде защитено мирното население", подчертава Щайнмайер.

Според него онова, което става сега в Алепо, е преминаването на нов праг в ескалацията на сирийската гражданска война.

От четвъртък в Алепо са установени всекидневни тричасови паузи в бойните действия – по предложение на Русия. Целта е тези хуманитарни "прозорци" да бъдат използвани за безопасно преминаване на колони с продоволствие и медикаменти във вътрешността на града.

В Алепо са открити седем хуманитарни коридора за извеждане на мирните жители и на бойци, пожелали да сложат оръжие и да с възползват от амнистията, предаде ТАСС.

Водещи

Най-четени