Блеър намерил вратичка за спиране на Брекзит 15.07 | 18:21

Европейските лидери ще проведат реформи, които ще позволят на Великобритания да остане в ЕС, казва бившият й премиер

От iNews.bg

Колкото и невъзможно да звучи, съществува вариант Брекзит да не се случи. Бившият министър-председател на Великобритания Тони Блеър заяви пред ВВС, че една от възможностите пред страната е да остане в Евросъюза, ако той претърпи реформи. Според него, има реална перспектива европейските лидери да направят компромис със свободното движение на граждани в ЕС, за да помогнат на Великобритания да остане в единния пазар. Той отказа да даде подробности за разговорите, които е провел в Европа, но отбеляза, че не говори "просто ей така", предаде БНТ.

Според Блеър компромисът за свободното придвижване на хора в ЕС е възможен, защото Европа е различна от онази Европа по време на референдума за напускане на Съюза преди година. Според него решението страната да излезе от Общността е "най-сериозното решение, което Великобритания е взимала от Втората световна война насам". "Те ще проведат реформи, които според мен ще позволят на Великобритания да остане в този външен кръг. Казвам, че ако гледаме на въпроса от гледна точка на националния интерес, едната възможност би била Великобритания да остане в един реформиран Европейски съюз”, каза Блеър.

Според него много хора във Франция, Германия и Великобритания желаят промяна в политиката за отпускане на социални помощи и по отношение на онези, които идват в Европа без работа. Миналата седмица обаче Мишел Барние, ръководителят на преговорите на ЕС с Великобритания, заяви, че свободното придвижване на хора, стоки, услуги и капитал е един цял и неразделим принцип.

Водещи

Най-четени