Близо 200 пожарникари гасят рафинерията в Инголщад 01.09 | 14:53

Към 1800 души в околностите са евакуирани заради пожара

От iNews.bg

Близо 200 пожарникари се опитват да загасят пожара, избухнал след експлозия в рафинерия в баварския град Инголщат, Южна Германия, съобщава АФП, предаде БГНЕС. Ранени са най-малко 8 души, като трима от тях са със сериозни изгаряния. Причините за избухването на взрива все още не са ясни.

Съоръжението, собственост на компанията "Байернойл” е разположено край брега на река Дунав. Взривната вълна от експлозията, която е станала в 05:30 часа местно време, е била усетена на разстояние от няколко километра. Според данни на полицията взривът е станал в сектора за производство на втечнен газ.

Близо 1800 души от разположените в съседство градчета Вохбург и Иршинг са евакуирани като предпазна мярка. Те са настанени в сградите на местни училища до потушаването на пламъците. Над съоръжението се издига гъст облак черен токсичен дим. Затова властите призоваха хората, живеещи в радиус от 20 километра около мястото на инцидента да "държат прозорците на домовете си затворени и да не излизат навън, освен ако не е абсолютно необходимо”.

"Байернойл” има две рафинерии в Бавария, в които работят 790 служители. Компанията преработва петролни продукти за производството на бензин, дизел и домакински газ, както и битум. Годишно в рафинериите се преработват около 10,3 милиона тона суров петрол.

Водещи