Близък на Меркел зове за широка коалиция 26.11 | 13:05

Съюз между ХДС, ХСС и ГСДП е най-добрият вариант, казва баварският премиер

От iNews.bg

Дългогодишен политически партньор на Ангела Меркел зове за включването на основния конкурент – социалдемократите на Мартин Шулц, в управлението на Германия. Баварският премиер Хорст Зеехофер и лидер на Християнсоциален съюз (ХСС), обединен с Християндемократичния съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, призова за формиране на нова голяма коалиция със Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП). Той изрази становището си в интервю за в. "Билд ам Зонтаг", предаде БГНЕС.

"Съюз между ХДС/ХСС и ГСДП е най-добрият вариант за Германия", каза Зеехофер. Той предупреди обаче, че социалдемократите не трябва да дават нереалистични изисквания за съставяне на коалиция. Политикът каза още, че до момента не е взел решение за това дали ще остане председател на Християнсоциалния съюз.

БГНЕС припомня, че страната с най-мощната икономика в Европа бе обхваната от политически сътресения, след като проучвателните преговори за коалиция между консерваторите на канцлера, либералите от Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените се провалиха. На парламентарните избори в германия на 24 септември консервативният блок на Меркел завърши на първо място, но с рекордно ниски резултати. Така, без категорично мнозинство, канцлерът трябваше да търси коалиционната подкрепа на СвДП и Зелените. Проучвателните преговори между тях обаче не успяха да завършат със споразумение, като основни пречки пред него бяха въпросите за миграцията, климата и европейската политика.

Водещи