Босна пламна! Бунтове в Сараево и масови безредици 07.02 | 19:57

Президентската институция гори

От Филипа Тодева

Протестиращи са подпалили част от сградата на президентството босненската столица Сараево, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според информацията демонстрантите са хвърлили факла по сградата, която предизвикала пожар. Вече три дни Сараево е обхванато от протести, предизвикани от икономическата и политическа стагнация в страната.

Засега са напразни усилията на специалните части на полицията да разпръснат протеста с водни оръдия. Според руските медии ранените са стотици

През последните три дни в няколко босненски града се организират най-големите от средата на 90-те години  демонстрации, предизвикани от тежкото социално положение в Босна, където безработицата достига 27,5 процента. В безредиците участват най-вече останали без работа хора, които настояват за преразглеждане на "мошенически извършената приватизация".

Тази вечер от бунтове бе обхваната и Тузла, където демонстранти нахлуха в сградите на институциите. Протестиращи атакуваха сградата на общинския съвет в града и я подпалиха. 

Водещи

Най-четени