Братушките искат наказание за бояджиите на Паметника на Съветската армия 24.02 | 16:44

В протестна нота руското външно министерство настоя да не се допуска гавра с паметта на освободителите

От Антония Михайлова

Външното министерство на Русия е изпратило протестна нота до външното министерство на България във връзка с поредния случай на вандализъм спрямо Паметника на Съветската армия в София.

"С чувство на дълбоко възмущение в Русия посрещнаха новината за поредния случай на вандализъм по отношение на Паметника на Съветската армия в центъра на столицата на България – София, в нощта на 22 срещу 23 февруари", се казва в съобщението, цитирано от радио "Гласът на Русия".

Във връзка със случилото се Русия изисква провеждането на отговорно разследване на този хулигански инцидент, привличането към отговорност на виновните и вземането на мерки по привеждане на мемориала в приличен вид.

"Разчитаме, че официалните власти в Българя ще вземат всички необходими мерки по недопускане на гавра с паметта на съветските воини, паднали в името на освобождението на България и Европа от нацизма", пише още в съобщението.

Паметникът на Съветската армия Освободителка в центъра на София бил осквернен от вандали в Деня на защитника на Отечеството – 23 февруари. На паметния надпис в основата на стелата неизвестните злосторници нарисували украинското знаме и оцветили една от скулптурите в жълто-синьо.

Водещи

Най-четени