Брюксел и Лондон започват нови преговори в понеделник 15.07 | 10:24

Дейвид Дейвис и Мишел Бърние поставят началото на сериозни разговори за Брекзит

От iNews.bg

Вторият кръг от преговори за Брекзит започне в понеделник в Брюксел, съобщиха от "Даунинг стрийт" 10. По време на събеседването британският министър по въпросите за напускането на ЕС Дейвид Дейвис ще се срещне с главния преговарящ на Общността Мишел Барние, след което ще проведе и серия от разговори с координаторите и преговарящите групи. Те ще продължат през седмицата, до заключителна пленарна сесия и пресконференцията в четвъртък, предаде БГНЕС.

Трите групи за преговори обхващат правата на гражданите, финансовите споразумения между двете страни и други въпроси, свързани с "развода" между Великобритания и ЕС. Въпросите, свързани със Северна Ирландия и управлението по споразумението за оттегляне пък биват разглеждани от координаторите.

ЕС заяви, че ще започне да обсъжда бъдещите си отношения с Обединеното кралство, включително и сключването на евентуална търговска сделка, след като е постигнат "достатъчен напредък" по тези начални теми, надявайки се това да се случи по-късно тази година. Според член 50 от Лисабонския договор, процесът на преговори по напускане на една страна на Европейския съюз отнема 2 години, за да се хармонизират условията за излизане от датата на официално уведомление до Европейския съвет. Великобритания подаде заявката си тази година на 29 март, но истинските преговори започнаха едва на 19 юни.

Водещи

Най-четени