Брюксел и Пекин ще обединяват усилия за борба с глобалното затопляне 01.06 | 10:23

Евросъюзът ще направи Китай основния си партньор в мисията срещу климатичните промени

От iNews.bg

Връзките между Европа и САЩ вече не изглеждат толкова силни, колкото сме свикнали да ги виждаме от десетилетия. С идването на власт на Доналд Тръмп нещата очевидно започнаха да се променят и вече сме свидетели на сериозни вълнения между Брюксел и Вашингтон. Поредният раздор започна в края на миналата седмица на срещата на Г-7 в Таормина и се доразви вчера, когато стана ясно, че президентът на САЩ ще обяви официално, че оттегля страната си от Парижкото споразумение за климата. 

Европа обаче побърза да намери заместник на САЩ в това отношения. В тази връзка стана ясно, че ЕС и Китай ще създадат обединение за борба с климатичните промени. Целта е да се неутрализират последствията от излизането на САЩ от Парижкото споразумение, пише "Файненшъл Таймс", като се позовава на съвместно изявление, което ще бъде разпространено утре, в рамките на срещата на върха Китай-ЕС. Според вестника, Пекин и Брюксел ще се ангажират с общи мерки за ускоряване на отказа от твърдите горива, предаде vesti.bg.

Парижкото споразумение за климата беше подписано на 12 декември 2015 г. след конференция във френската столица. На нея присъстваха представители от 195 държави, които се договориха да ограничат човешкото влияние върху климата и така да бъде забавен процесът на глобално затопляне. В рамки на споразумението държавите поеха конкретни ангажименти за ограничаване на излъчваните в атмосферата парникови емисии.

Новият американски президент обаче многократно е заявявал, че не вярва в глобалното затопляне и че мерките срещу него единствено вредят на икономиката. По време на предизборната си кампания миналата година Тръмп обеща страната му да излезе от Парижкото споразумение. Като президент той отмени някои от екологичните мерки на предшественика му Барак Обама, но остави решението за спогодбата за след срещата на Г-7, която се проведе миналата седмица.

Окончателното решение на Тръмп да извади САЩ от споразумението беше съобщено от американското издание "Аксиос", което се позова на свои източници в Белия дом. Очаква се Тръмп официално да обяви решението си за излизането от Парижкото споразумение днес.



Водещи

Най-четени