Брюксел иска да отреже френски пристанища след Брекзит 07.08 | 12:09

Вместо тях, белгийски и холандски ще поемат стокообмена с Великобритания

От iNews.bg

Ксавие Бертран, губернатор на региона Кале във Франция, описва като "скандален и неприемлив" плана на Европейската комисия, който изключва френските пристанища от нов маршрут, свързващ Ирландия с континента след Брекзит, предаде БГНЕС. Миналата седмица беше съобщено, че Еврокомисията е приела предложение за преразглеждане на маршрута на един от нейните стратегически транспортни коридори, което засяга милиарди евро от финансирането на инфраструктурата от Брюксел. Новият маршрут ще свърже Дъблин и Корк с белгийските пристанища Зеебрюге и Антверпен, както и Ротердам в Холандия, за да насочи търговията директно от Ирландия към континентална Европа след Брекзит, без да използва Великобритания като сухопътен мост.

Комисията не обясни защо реши да изключи френските пристанища, но новият маршрут, най-вероятно, е предпочетен заради задръстванията в Северна Франция. "Това е скандално и неприемливо решение", каза Бертран, губернатор на региона О дьо Франс в интервю за в. "Телеграф". "Рискът от задръствания по пътищата, ако новите митнически проверки бъдат въведени след Брекзит, е еднакъв във Франция, Белгия и Холандия. Защо нашите пристанища да бъдат дискриминирани? Европейската комисия трябва да преразгледа това и френското правителство трябва да реагира", категоричен е той.

Предложението на ЕК предстои да бъде одобрено от Европарламента и Съвета на Европа, а това зависи от изхода от преговорите за Брекзит, доколкото то ще влезе в сила едва след като Великобритания бъде изключена от правилата на ЕС, които покриват финансирането на транспортни проекти.

Водещи

Най-четени