Брюксел плаши със санкции! България не приема бежанци по квоти 08.02 | 21:17

Зам.-председателят на ЕК се закани на страните, които не си изпълняват ангажиментите за разселване на мигранти от Италия и Гърция

От iNews.bg

Следващият месец Европейската комисия ще прецени дали да започне наказателни процедури срещу страните, които не приемат достатъчно бежанци по задължителните квоти, съобщи БНР. От декември насам България не е настанявала нови бежанци от Гърция и Италия по схемата за солидарно преместване, докладва Еврокомисията.

Приетите у нас бежанци са само 29 души - от Гърция. Такива бяха данните и в предишния доклад на ЕК в началото на декември миналата година. Освен това нито един бежанец не е пристигнал от Италия в България, въпреки обещаната от страната ни квота от 471 бежанци.

Нито един човек не е презаселен в България и по другата приета от ЕС схема за доброволен прием на хора - директно от бежански лагери в Турция, Ливан или Йордания. По нея българските власти са обявили 50 свободни места.

"Останалите държави също се бавят с приема и до момента преместените по задължителните квоти общо са едва към 12 000 човека", оплака се първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

"Имаме нужда от политическа смелост. Само с отричане, проблемът няма да се реши", заяви той. И предупреди: "Ако някои страни-членки си мислят, че могат да демонстрират солидарност без да правят нищо, те дълбоко се заблуждават".

"Може би някои си мислят, че устойчива миграционна политика е възможна само с подобрен граничен контрол и борба с трафикантите, но в такъв случай те се заблуждават. Ако изоставим елемента на солидарност с останалите ни членки, другите части от плана няма да проработят", заяви още заместникът на Жат-Клод Юнкер.

След десетия доклад за изпълнението на бежанските квоти през март ЕК ще реши дали да започне процедури за нарушение, предупреди още Тимерманс.

Водещи

Най-четени