Брюксел предупреждава Анкара: Не прекрачвайте закона 18.07 | 11:06

Няма да има никакви извинения за стъпки в обратната посока, казва Могерини

От iNews.bg

Турция не трябва да прекрачва закона след потушаването на опита за преврат, а трябва да покаже, че действията на държавата са именно в подкрепа на конституцията и нормативната уредба. Тя трябва да защитава върховенството на закона след проваления опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган от миналата седмица. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини преди срещата на външните министри на Общността, която започва днес в Брюксел, предаде БГНЕС.

"Ние сме тези, които казват, че върховенството на закона трябва да бъде защитено в тази държава, няма никакви извинения за стъпки, които отдалечават страната от това ", заяви тя, след като властите съобщиха, че в дните след опита за преврат са задържани 6000 души. "Както първи казахме в трагичната нощ, демократичните и законовите институции трябва да бъдат защитени", допълни Могерини.

По нейните думи това не означава, че върховенството на закона и системата на проверки трябва да бъдат пренебрегвани. "Точно обратното, те трябва да бъдат защитени за доброто на страната. Така че ние ще отправим силно послание за това", посочи Могерини.

Водещи

Най-четени