Брюксел ще слага допълнителни квоти за прием на бежанци 18.09 | 18:02

Държавите-членки ще трябва да си разпределят още около 40 000 мигранти по новия план

От iNews.bg

Европейската комисия ще предложи нова схема за разпределяне на бежанците в страните членки на Европейския съюз. Това обяви на брифинг говорителят на ЕК Наташа Берто, цитирана от БГНЕС. "На 27 септември ще излезем с предложение", каза тя, като отбеляза, че става въпрос на прием на още 40 000 бежанци, предаде Нова телевизия.

Което означава, че може да се наложи и България да приеме допълнително мигранти. Според предишното разпределение страната ни трябваше да настани 1302-ма, но в крайна сметка, поради различни причини, включително и че те самите не желаеха да се преселят у нас от Гърция или от Италия, към момента сме приели доста малка част от квотата си. Засега не е ясно дали по новата схема ще трябва да се заложи да настаним още бежанци от други държави. Но при положение, че става въпрос за 40 000 за целия ЕС, вероятно на нас ще ни се паднат малко. Миналия път, при разпределението на 160 000 квоти, България трябваше да приеме 1302-ма бежанци.

През септември 2015 г. държавите от ЕС решиха да преселят на тяхна територия 160 000 мигранти, които по това време бяха в Гърция и Италия. Квотите бяха разпределени пропорционално на населението на страните от Общността. Две години по-късно обаче ЕС не успя да изпълни това решение, тъй като страните от Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия, се обявиха против квотите за миграция.

През 2015-2016 г. бе отбелязан пик на миграционната криза, като през това време на Стария континент пристигнаха 2,5 милиона бежанци. Докато властите в европейските страни се занимават с въпроса за разпределението, интензивността на миграционния поток през Гърция и Италия отново започва да нараства.

Водещи

Най-четени