Буш-младши зове македонците масово да гласуват на референдума 19.09 | 12:37

Договорът с Гърция е храбър и почтен компромис по пътя към НАТО и ЕС, казва той

От iNews.bg

Бившият американски президент Джордж Буш призова македонците масово да участват в предстоящия референдум на 30 септември. "От първия ден на вашата независимост САЩ са ваш постоянен приятел. Американският народ се възхищава за миролюбивия начин, по който се издигнахте от пепелта на бивша Югославия. Уважаваме вашата храброст да спазвате демократичните принципи и институции. Подкрепяме стремежа Ви за постигането на напредък и сигурност в Европа", пише в посланието си Буш, предаде БГНЕС.

"Много бях горд, че признах Република Македония под нейното конституционно име през 2004 година. Договорът от Преспа (с Гърция – бел. ред.), който днес е пред ратификацията му, е храбър и почтен компромис, който отваря пътя за Македония за членство в ЕС и НАТО и ще гарантира светло бъдеще, за което мечтаеше бившият президент Борис Трайковски, с когото имах честта да работя", подчерта бившият американски държавен глава /2001-2009 г./.

"Призовавам всички македонски граждани да участват във вземането на това историческо решение и да гласуват в националния референдум в края на този месец. След десетилетие на пречки днес имате възможност да изпишете една нова и по-надеждна приказка за вас, вашите деца, съседите и вашата страна. С нетърпение очаквам деня, в който САЩ ще ви пожелаят добре дошли като Република Северна Македония в НАТО като 30-ти член на пакта", добави още той.

В посланието си Джордж Буш определя бившия македонски президент Борис Трайковски като "решителен човек и преди всичко човек с вяра". Той вярваше в Бог, в родината си и нейните хора, както и в това нейните лидери да взимат мъдри решения, пише още в посланието си Джордж Буш, което бе разпространено от Атлантическия съвет във Вашингтон. Бившият македонски президент Борис Трайковски произхожда от протестантско семейство. Той беше методист, също като съпругата на президента Буш Лора. Методистите изиграват важна и положителна роля за развитието на Македония през XIX и XX век.

Водещи

Най-четени