Българи от Украйна молят да им изпратим учител 25.01 | 15:57

В училището в Бяла Църква през тази учебна година български език изучават 259 ученици

От Елена Коцева

С отворено писмо, адресирано до министъра на образованието, науката и младежка Сергей Игнатов и външния министър Николай Младенов група украински граждани от български произход се обръщат с молба за втори учител по български език за училището в гр. Бяла Църква, Украйна.

Същата молба вече е отправена до извънредния и пълномощен посланик на република България в Украйна Красимир Минчев с официално писмо-обръщение №179. В момента се събират и подписи в подкрепа на искането в интернет.

В отвореното писмо се посочва, че от 2007 година учебното заведение гр. Бяла Църква работи като специализирано общообразователно училище I–III степени, с разширено изучаване на славянски езици.

Като втори чуждестранен славянски език, наред с полски, се изучава и български език. През този период 418 ученици са усвоили български език. Само през тази учебната 2012/2013 година български език изучават 259 ученици от пети до единадесети клас в общо 19 класа.

В училището се провежда олимпиада по български език, учениците участват в различни инициативи, свързани с България и българската култура - в отбелязването на 160-тата годишнина от рождението на Иван Вазов в Посолството на Република България през 2010 г., в Общоукраинския младежки форум (2010 г.), в IV Международна олимпиада по славистика, като през 2011 година печелят дори първо място.

За периода на преподаване на български език в Бяла Църква са се сменили няколко учители. В настоящия момент български език в училището преподава Андрей Александрович Будугай, който е българин по произход, но натоварването му е повече от 2 норматива, което е много голямо.

Ако съществуваше възможността да има още един педагог, то двама учители биха могли по-ефективно и да преподават, и да провеждат културно-възпитателна дейност сред учениците, които изучават български език, както и да съхранят изучаването на българския език в училището, проявило инициативата да въведе такова мащабно преподаване на този език в този регион, се казва в отвореното писмото.

Би ни се искало да се продължи започнатото важно дело по популяризиране на езика и културата на България, още повече че в тази посока вече е направено не малко.

"Уважаеми господин министър, обръщаме се към Вас с молба за назначаване от Министерството на образованието, младежта и науката на България, на специалист, гражданин на Република България, който да заеме цялото вакантно място на учител по български език в Белоцърквенското специализирано общообразователно училище I–III степени № 1 с разширено изучаване на славянски езици."

Водещи

Най-четени