Българин се бие на страната на проруските войници в Луганск 15.08 | 13:05

Сънародникът ни е в редиците на сръбските четници, които подкрепят Русия

От Филипа Тодева

На Балканите поне засега е спокойно, войните отдавна са отминали. Самата Сърбия помни все по-смътно какво е чувството на бойното поле. В мирно време обаче група сърби тръгнаха на война. Това е историята на сръбските четници в Украйна...

Пламъците на Майдана угаснаха, в Крим дори не се запалиха, но в Луганск горят в всичка сила. В редиците се откроява мъж, чието лице не прилича на руско. Над буйната му тъмна брада тъмнеят балкански очи и въпреки автоматичното оръжие и военните дрехи, си личи, че този мъж не е като другите, които се бият на територията на това, което до скоро наричахме Източна Украйна.

Това е Братислав Живкович, 39-годишен лидер на сръбските четници. През март, когато Крим се присъедини към Руската федерация, той е бил един от хората, които са били там и са защитавали "руските братя". Смята се, че е участвал във военните действия на Балканите на страната на босненските сърби.

Четническият сръбски състав в Украйна се състои от 46 души, сред които има руснаци и българин.

Сега Живкович и другарите му отново са на първа страница, както отбелязва DW. Според проруската Народна милиция в самопровъзгласилия се регион Нова Русия сега сръбските доброволци отблъскват офанзивата на украинската армия близо до Луганск.

Наричаните от западните медии сепаратисти са унищожили два танка и друго бойно снаряжение на украинците. Медиите съобщават, че руски, чеченски и казашки наемници се сражават на страната на проруските бойци в Украйна. По информация на РИА Новости са се включили двама антифашисти от Испания и един от Чехия.

Водещи

Най-четени