Българите в Ирландия също ще могат да гласуват 22.03 | 11:34

В страната има високо ниво на ограничения

От iNews.bg

Във връзка с мерките срещу коронавируса в Ирландия, които  ограничават движението на граждани  до 5 км от техните домове с изключение на пътуванията със значими цели,  пътуването на българските гласоподаватели извън този радиус в изборния ден на 4 април 2021 г. ще бъде признавано от ирландските власти за значимо.
 
Българското посолство в Ирландия изготви удостоверение за безпрепятствено придвижване на българските гласоподаватели в изборния ден,  което да послужи при проверка пред полицейските сили. Удостоверението следва да се представя заедно с български документ за самоличност.
 
Въз основа на препоръки и изисквания за здравна безопасност от Министерство на външните работи и търговията на Ирландия, посолството ни изготви и Протокол за безопасен ред при отваряне на избирателни секции. Той включва три основни направления : управление на потока от избиратели, разпределено гласуване, хигиенни мерки.  Мерките за здравна сигурност по време на гласуването включват  спазване на дистанция от минимум 2 м, задължително използване на маски вътре и пред избирателната секция, задължителна проверка на температурата . Всеки гражданин, който проявява симптоми на коронавирус, ще бъде предуреден  да не пътува до избирателната секция.
 
Здравният протокол, съгласуван между българската и ирландската страна, е задължителен за всяка една от четирите избирателни секции на територията на Ирландия, както и за българските граждани, които ще гласуват в тях.
 
Удостоверението за придвижване и здравният протокол са публикувани на интернет сайта на българското посолство в Дъблин на адрес:  https://mfa.bg/embassies/ireland/news/28931

Ирландия е поставена в най-високото пето ниво от националния петстепенен план за ограничаване разпространението на COVID-19.  Извънредните мерки в страната са в сила до 5 април 2021 г.
 
Адресите на четирите избирателни секции са публикувани на интернет страницата на МВнР на следния линк:

https://www.mfa.bg/embassies/ireland/ns2021/3758

Най-четени