Българите в Тараклия празнуват Богоявление утре 18.01 | 19:16

Сънародниците ни в Молдова продължават да поддържат традициите на народа ни живи

От Ивайло Ангелов

Българите в Тараклия се готвят да посрещнат Богоявление. Заради разликата в календарите, които се използват у нас и в Молдова, за тях празникът се пада утре. И тази година посрещанетоп му ще бъде съпроводено с традиционното къпане в реката. То ще се проведе в най-големия водоем в града, намиращ се в парка "Юрий Гагарин".

Общинските власти в молдовския град, в който населението е предимно българско, също се включват в организацията и подготовката за ритуала. Ще бъдат монтирани специални палатки за преобличане, а в тях ще има и отопление. На всички желаещи ще бъде предложен горещ чай и други топли напитки както и сандвичи.

1841459За по-голям комфорт и сигурност на къпещите се ще бъде монтирана специална конструкция, която ще им помага за по-безопасното изпълняване на ритуала. В деня на празника дежурство ще дават спасителните служби и правоохранителните органи, както и работниците от медицинските служби.

Припомняме, че град Тараклия се явява център на българската общност в Република Молдова, където голяма част от българските традиции се съхраняват и пазят до ден днешен. Освен това града е и административен център на Тараклийски район.

Водещи

Най-четени