България иска незабавно разследване на инцидента с малайзийския самолет 21.07 | 19:35

Според говорителя на МВнР тази трагедия поставя необходимостта от възможно най-бързо постигане на споразумение в Източна Украйна

От Филипа Тодева

Министерството на външните работи на Република България настоява за провеждането на незабавно, обективно и независимо международно разследване на причините за катастрофата със самолета на Малайзийските авиолинии МН17 на 17 юли 2014 г., при която загинаха стотици невинни хора. Призоваваме за осигуряване на безпрепятствен и сигурен достъп на международните екипи, включително и на наблюдателите от Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ, до зоната на инцидента. Това се казва в изявление на говорителя на МВнР Ивайло Кашканов.

В изявлението се отбелязва, че разследването трябва да установи причините и отговорността за трагедията и да осигури незабавното изправяне пред съда на виновните за нея.

"Изразяваме нашите очаквания, че нелеката задача по изясняването на обстоятелствата около инцидента ще срещне подкрепата на всички страни. Приветстваме предприетите бързи мерки от украинските власти за разследване на инцидента, в това число откриване на гореща линия, бързо издаване на визи за близките на загиналите и др., като подкрепяме усилията на международната общност за справяне с последствията от катастрофата. Очакваме, по време на обсъждането на въпроса утре в Брюксел, Съветът "Външни работи” да излезе с ясна обща позиция и предложения по него", се казва в позицията.

Според говорителя на МВнР фактът, че трагедията се случи в небето над регион, в който се водят военни действия, още веднъж поставя необходимостта от възможно най-бързо постигане на споразумение за прекратяване на огъня и предотвратяване на по-нататъшната ескалация на конфликта в Източна Украйна.

Българската страна призовава всички участници в него незабавно да пристъпят към диалог и търсене на мирно решение на кризата и изразява подкрепа за усилията на Контактната група за създаване на условия за прекратяване на кръвопролитията в Източна Украйна.

"Още веднъж изразяваме дълбоко съжаление във връзка с трагичния инцидент и изказваме искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите и солидарност с тяхната болка", се казва още в изявлението.

Водещи

Най-четени