България може да стане посредник между Турция и ЕС според Надежда Нейнски 07.01 | 15:08

Според Рашидов възстановяването на църквата е станало възможно заради добрата дипломация

От iNews.bg

"България може да бъде посредник в отношенията между Турция и Европейския съюз". Така посланикът на България в Турция Надежда Нейнски коментира събитията покрай днешното откриване на желязната църквавИнстанбул.Нейнски присъства на церемонията в най-големия град в южната ни съседка, съобщи Нова. Тя беше категорична, че осъществяването на проект като този с "Желязната църква" може да даде възможност за реализацията и на други подобни съвместни проекти между двете страни.

"Това е доказателство не само добрите двустранни отношения, но и за толерантността между две религии", коментира още дипломатът, предаде БНТ.Председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов също присъстваше на откриването на храма, съобщи Фокус.

Според Рашидов възстановяването на църквата "Св. Стефан" в Истанбул е станало възможно заради добрата дипломация на правителството на премиера Борисов.

По думите на бившия министър на културата най-важният успех на правителството е, че "след близо 100 години искане на екзархичните имоти, след един официален обяд, успяхме да си ги върнем".

Вежди Рашидов отправи и благодарности към ръководителката на реставрационния екип Фикрие Булнмаз.

Водещи

Най-четени