България – по средата на реката 16.07 | 13:39

Борисов е извън играта, а партията му е черната овца в ЕНП, пише италианско издание

От Филипа Тодева

След месеци на икономическа, политическа, обществена, културна и гражданска криза, определящи за бунта на масите срещу скъпия живот и корупцията – бунт, довел до оставката на правителството на Бойко Борисов и предсрочните избори на 12 май, България най-после има ново правителство.

Трудно може да се предскаже докога ще просъществува то и доколко ще бъде в състояние да осъществи структурните реформи – многократно анонсирани и никога реализирани, но пък изисквани от ЕС. Това пише в коментар на италианския вестник LA NOTIZIA.

Изданието припомня, че правителството, водено от премиера Пламен Орешарски, получи доверието на мнозинството в парламента, представлявано от левицата и ДПС, но и с въздържането на националистическата партия "Атака".

"Една нетипична коалиция, която ще трябва да се справи с проблемите, наследени от предишното правителство на Борисов, който ръководи своята партия в опозиция", пише вестникът, описвайки ГЕРБ като лидерска и автократична партия. LA NOTIZIA твърди, че ГЕРБ е била приета в ЕНП с помощта на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, но това не е било възторжено поради невъзможността ѝ да се справи с корупцията, организираната престъпност и клиентелизма. (По данни на неправителствената организация "Трасперънси Интернешенъл" България е на 73-то място в списъка на най-корумпираните нации).

"Заради "заслугите" си партията на Борисов получи лоши резултати и загуби изборите. Тя е черната овца на ЕНП и на ЕС, а България има толкова енергия и потенциал, за да излезе от дупката!", коментира италианският вестник.

Кой е Бойко Борисов:

Но кой е Бойко Борисов? Борисов, който превърна България във "вкаменена гора", в която, въпреки него, инициативата на частния сектор постигна растеж в различни отрасли.

Портретът на бившия премиер, според LA NOTIZIA, изглежда така:

Офицер по времето на комунизма и от съвсем млад – още студент в академията на МВР – член на БКП.

След краха на комунизма, както много други в неговото положение, влиза в сенчест бизнес, който действа на границата със закона. До влизането му в политиката дейността му е свързвана със "застраховане" и "охрана" на фирми, магазини, барове, клубове.

Успоредно с това той е телохранител на служба на бившия комунистически диктатор Тодор Живков, а след това и при управлението на царя Симеон II. Така започва възходът на Борисов към властта – след като получава поста на главен секретар на МВР и впоследствие званието генерал-лейтенант.

През 2005 година, освобождавайки се от "недотам легалните си дейности", става кмет на София, съсредоточавайки в себе си цялата власт и бидейки силен в позициите си като градоначалник, основава партия ГЕРБ, която благодарение на ниската активност печели евроизборите. Следват парламентарните избори, а след това ръководния пост в кабинета.

Правителството на фалита

"Надзаконните и авторитарни упражнения на Борисов в управлението провокират недоволство, вследствие на което той е принуден да подаде оставка през февруари 2013 година. Самият Борисов, макар да е солов играч във властта, има за "другарче по закуска" президента на републиката Росен Плевнелиев.

Президентът пък е свързан с икономическия кръг на "предприемачите" Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев - "Капитал", пише вестникът. И припомня, че след падането на Борисов, президентът издигна за служебен премиер Марин Райков, за когото се смята, че е син на един от главните агенти на комунистическите тайни служби.

LA NOTIZIA твърди, че именно той е поръчал отпечатването на 400 хиляди фалшиви избирателни бюлетини в печатница, близка до Борисов.

В светлината на фактите се развиват мирни улични протести без никаква политическа цел, но с дневен ред – законност, работа, по-малко данъци и по-високи възнаграждения. Ала коалиционното правителство е като "руска салата" и ще има кратък и мъчителен живот, ако не вземе бързи мерки по повдигнатите от хората въпроси. Така че засега България се движи на средата на реката.

Водещи

Най-четени