България предаде на Австрия Европредседателството 30.06 | 14:03

Около 12 часа българско време започна пресконференцията на двамата държавни лидери

От iNews.bg

България предаде щафетата на Eвропредседателството на Австрия. Премиерът Бойко Борисов символично подари на федералния канцлер Себастиан Курц футболен флаг със знамето на Европа, като каза, че е избрал този подарък, тъй като в момента "светът е футбол". Церемонията се състоя под алпийския връх Планай на височина малко над 1800 метра.
 
Около 12 часа българско време започна пресконференцията на двамата държавни лидери, както и същинското и символично предаване на щафетата на Европредседателството. Двамата лидери и председателят на Европейския съвет Доналд Туск се качиха с лифт до подножието на връх Планай в Алпите, на малко над 1800 метра надморска височина.На станцията в подножието на върха те бяха посрещнати с традиционни австрийски песни и оркестър от алпийски рогове. Всичко е декорирано в традиционен стил, дори постаментите на микрофоните за пресконференцията са направени от стволове на борови дървета. По случай събитието са пуснати 30 специални кабинки на лифта, 28 от които представят страните членки, една кабинка е в цветовете на българското и австрийското знамена, като символ на предаването на председателството, и една кабинка е в цветовете на европейския флаг.Преди символичното предаване на председателството Бойко Борисов, Себастиан Курц и Доналд Туск проведоха среща и разговаряха за резултатите, постигнати по време на Българското председателство и приоритетите на Европейския съвет в следващите шест месеца, по които ще работи Австрия. Българският министър-председател благодари за конструктивния диалог в Съвета, като даде възможност да се поднови вниманието върху Балканския регион.


"Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основните за перспективата на целия регион", каза премиерът Борисов и подчерта, че срещата на върха за Западните Балкани в София е изиграла важна роля в този процес. Той пожела успех на канцлера Курц с председателството и подчерта, че винаги може да разчита на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Водещи

Най-четени