България сред „лидерите” по брой каналджии в Европа 01.10 | 12:25

През 2015 г. трафикантите на хора са спечелили близо 6 млрд. долара

От iNews.bg

България отново е на челните места в негативна класация. Става въпрос за броя на хората у нас, които се занимават с каналджийство. Според данни на Европол през 2015 г. около 40 000 души са се занимавали с този "бизнес”, основно от балканските държави. Най-много са тези от Турция, но сред каналджиите има и голям брой българи. С трафик на хора се занимават още доста сирийци, поляци, румънци, сърби и косовари, предаде БГНЕС.

Според данните на Европол има 230 критични точки в Европейския съюз, свързани с нелегалното прекарване на бежанци. Основните обаче се намират извън територията на Общността – Истанбул, Измир, Триполи, Бенгази, Аман, Бейрут, Казабланка, Кайро и Оран. Като горещи точки в ЕС за нелегалната миграция се сочат Атина, Солун, Кале, Виена, Будапеща, Мюнхен, Рим, Милано, Мадрид, Варшава, Париж, Хамбург и Стокхолм.

През миналата година каналджиите са спечелили близо 6 млрд. долара. Според египетските власти местните трафиканти взимат между 3000-5000 долара на човек, за да го транспортират до някоя от страните в ЕС. В трафика участват корумпирани полицаи и митничари, но и служители на дипломатическите и консулските служби. Наскоро друго изследване показа, че пресичането на нелегалната миграция през България ще бъде пресечено трудно точно заради участието на наши полицаи и граничари в схемите за трафик на хора. Сега и Европол посочва като особено обезпокоителен фактът, че броят на трафиканти на мигранти през България се увеличава.

Френското издание "Монд" припомня информацията на властите от Египет, че само в тази страна има най-малко 5 млн. нелегални имигранти, а по бреговете на Либия техният брой е над 500 000. Те чакат да потеглят към Европа. Сред тях има огромно количество деца, които са жертви на всякакъв вид насилие и терор, включително и сексуален. Експертите от "Европол" съобщават, че военни и офицери от морската брегова охрана получават пари за всеки допуснат мигрант или кораб. 

Водещи