Българската общност в румънския град Търговище отбеляза 165 години от основаването си (СНИМКИ) 03.12 | 18:26

Бившият премиер на страната Виктор Понта, кандидат-депутати и хора от Силистра уважиха празника на сънародниците ни

От Ивайло Ангелов

На 30 ноември 2016 г. в българския квартал "Матей Воевод" в Търговище, Румъния, тържествено бяха отбелязани 165 години от заселването на нашите сънародници там. Българската общност в този румънски град се е образувала през 1851 година от българи, дошли от съседното населено и до ден днешен предимно с етнически българи село Бълени-сърби. В наши дни в квартала живеят между 2 000 и 3 000 души с български произход.

Юбилеят беше организиран от асоциацията на българите в гр.Търговище, наречена "Заедно", с председател Васил Костаке. На събитието присъстваха високопоставени лица като бившият премиер на Румъния Виктор Понта, председателят на областният съвет на Дъмбовица, бивши и настоящи румънски депутати, както и културното аташе към българското посолство в Букурещ . От страна на българските общности в Румъния празника уважиха представителите на Съюза на банатските българи, Демократичния съюз на българите в Румъния, както и българи от област Телеорман в Румъния. В делегацията от Банат беше и кандидатката за български депутат в румънския парламент г-жа Петронела-Михаела Чокани, излъчена от Съюза на банатските българи в Румъния.

Нейното посещение беше част от няколкодневна предизборна обиколка в населените с етнически българи селища в южна Румъния преди предстоящите там на 11 декември парламентарни избори. От България почетоха празника на българите в Търговище представители на фондация "Бъдеще 2008" - град Силистра. В културната програма на празника основно участие взеха детския и юношеския състав на фолклорния ансамбъл за български песни и танци "Босилче", функциониращ към българското дружество "Заедно". В деня след празника като част от предизборната и обиколка г-жа Петронела-Михаела Чокани проведе среща с представители на българската католическа общност в град Попещ-Леордени, област Илфов.

Водещи

Най-четени