В Албания са потвърдени 11 случая на морбили 24.01 | 16:00

Шест от случаите са между роднини и заболелите са неваксинирани. Заразените са деца на възраст между една и девет години.

От iNews.bg

В Албания са потвърдени 11 случая на морбили (дребна шарка), съобщи днес албанският Институт по обществено здраве, цитиран от сайта "Албениън дейли нюз”.

Шест от случаите са между роднини и заболелите са неваксинирани. Заразените са деца на възраст между една и девет години.

Потвърдените случаи са в градовете Тирана и Дуръс. Според Института по обществено здраве и Световната здравна организация ваксинирането срещу морбили значително е спаднало след пандемията от коронавирус.

Само в Тирана през последните години има приблизително 13 000 деца на възраст между 0 и 5 години, които не са били ваксинирани.

Морбили е силно заразно инфекциозно заболяване, причинено от вирус от семейство Paramyxoviridae. Разпространява се главно по въздуха и чрез директен контакт. 

Световната здравна организация посочи в скорошен доклад, че има тревожно 30-кратно увеличение на случаите на морбили в Европа през 2023 г., предаде БТА.

Организацията предупреждава, че случаите се увеличават и са необходими спешни мерки за предотвратяване на по-нататъшното разпространение.

Водещи

Най-четени