В Астана започва четвъртият тур от мирните преговори за Сирия 03.05 | 11:45

Представителят на САЩ е от най-високото до момента ниво

От iNews.bg

Поредният четвърти тур на мирните преговори за Сирия започва в Астана. По програма днес делегациите ще проведат консултации между себе си, а съвместното им заседание е насрочено за утре. Към момента вече се проведоха разговорите между представителите на Сирия и Иран, на Русия и Турция, както и на Иран и Турция, предаде ТАСС.

В столицата на Казахстан в преговорите ще участват страните, които са гаранти на въведеното в Сирия примирие. Това са Русия, Иран и Турция, а водачи на делегациите им съответно са специалният представител на Владимир Путин за урегулирането на обстановката в Сирия Александър Лаврентиев, заместник външният министър на Техеран Хосейн Ансари и колегата му от Анкара Седат Йонал.

В качеството си на наблюдатели на преговорите в Астана ще участват специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура, съветникът по политическите въпроси на външния министър на Йордания Науаф Уасфи Тел, както и съветникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на Близкия Изток Стюърт Джоунс. Така за първи път в преговорите в Астана представителят на Вашингтон ще бъде от толкова високо ниво. Делегацията на Дамаск пък се води от постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари, а от страна на опозицията – представителят на групировката "Джейш ал Ислам" Мухамед Алюш.

Водещи

Най-четени