В Белград горят знамената на ЕС и НАТО, Шешел няма да се върне доброволно в Хага 10.03 | 16:27

Присъдата му ще бъде определена на 31 март от Трибунала

От iNews.bg

Лидерът на сръбската радикална партията изгори Воислав Шешел подпали знамената на Европейския съюз и на НАТО.

Това стана днес малко след специалният съд отложи изслушването за екстрадирането му къ, Хага. На 31 март Международният трибунал трябва да се произнесе с присъда по делото на военните престъпления, извършени от Шешел в Бивша Югославия.

Придружен от десетки привърженици и членове партията си, Шешел каза, че не може да чака да бъде насрочено следващо заседание, за да обясни причините, поради които не може да бъде екстрадиран в Хага.

Шешел се опита да влезе в съда, но бе спрян на входа, след като заседанието бе отложено.

От Висшия съд в Белград, който сътрудничи по делото за екстрадиране, съгласно специалния закон, който задължава Сърбия да работи с Трибунала, обясниха в сряда, че заседанието се отлага поради процедурни причини.

Преди да разбере това обаче Шешел отново заяви, че няма да се върне в Хага доброволно.

"Те ще трябва да ме отведат", категоричен бе той, цитиран от Balkaninsight.

Воислав Шешел се завърна в Белград от ареста в Хага през ноември 2014 година, след като му дадена възможност да се лекува от рак.

След няколко спорни закъснения, в крайна сметка за дата, в която ще бъде определена присъдата му, бе обявен 31 март и ООН помоли Шешел да отпътува обратно за Хага.

Той самият отказа да върне доброволно, а сръбските власти отказват да го арестуват заради влошеното му здравословно състояние.

Водещи

Най-четени