В Германия вече не вярват на Меркел, че ще се справи с бежанците 30.07 | 12:47

Трима от четирима жители на страната смятат, че ще има още атентати на „Ислямска държава”

От iNews.bg

В Германия вече не вярват на канцлера си Ангела Меркел. Въпреки че тя редовно уверява, че ще се справи с предизвикателствата и проблемите, произлизащи от бежанската вълна и наплива от милиони мигранти към самата Германия, обществото вече далеч не е сигурно, че ще изпълни това, което обещава.  Това показват данните от социологическо проучване, направено от института YouGov по поръчка на агенция ДПА. В изследването са взели участие 1017 граждани на Федералната република.

"Ние ще се справим с това", повтаряше много пъти Меркел, за да убеди своите сънародници, че Германия ще преодолее кризата с мигрантите. За последен път тя произнесе тези думи в четвъртък по време на голяма пресконференция, посветена на въпросите на външната и вътрешна политика. 66% от запитаните не споделят мнението на Меркел.

Въпросът към тях бе зададен така: "Как се отнасяте към това, че Меркел, на фона на големия брой мигранти и необходимостта от тяхното приемане и настаняване, е казвала много пъти: Ние ще се справим с това"? Друг въпрос на YouGov е свързан с опсността от терористични нападения. Германците вече не искат да пътуват с обществения транспорт и да посещават развлекателни мероприятия заради страх от терористични нападения, предаде БГНЕС.

В същото време над половината жители на Германия не са променили своите навици, показват още данните от изследването. Около 14% от хората признават, че през последните три месеца са се отказали от пътувания с обществения транспорт, автобуси и влакове заради заплахата от терористични нападения. Още толкова са заявили, че вече избягват концерти и масови събирания по случай различни празници. Други 14% не се появяват на места, където има масово струпване на хора.

Като цяло половината от запитаните са заявили, че заплахата от атентати не е променила техните навици и планове. Три четвърти обаче признават, че смятат за абсолютно вероятно извършването на нови терористични актове от екстремистката организация "Ислямска държава".

Водещи

Най-четени