В Германия искат електронни гривни за радикални ислямисти 02.01 | 15:36

Дясна партия предлага да лишава от гражданство хора, били се за „Ислямска държава”

От iNews.bg

Германската дясна партия Християнски социален съюз (ХСС) иска радикалните ислямисти, които службите за сигурност смятат за потенциално опасни за националната сигурност, да бъдат задължени да носят електронни гривни с чип. Такава идея е залегнала във вътрешнопартиен документ, с който се предлагат редица законодателни промени, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на Die Welt.

Също така се предлага и германското гражданство да бъде отнемано на хора, които са отишли в Близкия Изток, за да се бият на страната на терористичната организация "Ислямска държава”. Подобни текстове наскоро бяха приети във Франция.

Във вътрешнопартийния документ се предлагат и други нововъведения по отношение на борбата с тероризма. От ХСС предлагат да бъде създадена юридическа рамка за използването на криптовалутата биткойн. В момента такава може да притежава всеки и то без да е необходимо дори да упоменава имената си. Освен това е невъзможно операциите с биткойни да бъдат проследявани. Според партията въвеждането на правила за използване на криптовалутата ще помогне за предотвратяване на финансирането на терористи от територията на Германия.

На практика ХСС се явява баварска партия. Именно тази провинция се наложи да приеме най-много бежанци през 2015 г. – предимно от Сирия, Ирак и Афганистан. Според някои мнения покрай тях в Германия влизат и терористи. Освен това премиерът на Бавария Хорст Зеехофер нееднократно критикува позицията и политиката на канцлера Ангела Меркел по отношение на мигрантите. Той не веднъж поиска и Берлин да въведе лимит за пристигащите в Германия бежанци.

Водещи

Най-четени