В Гърция дадоха първите лицензи за производство на медицински канабис 20.11 | 13:52

Южната ни съседка легализира марихуаната за медицински нужди миналата година

От iNews

Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели. Южната ни съседка легализира марихуаната за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за нейното отглеждане и производство.

Вече са предоставени два лиценза, а до края на годината ще бъдат издадени още 12. 

Първите лицензирани оранжерии за канабис ще бъдат в Лариса и Коринт. 14-те лиценза се очаква да доведат до създаване на над 750 работни места и да привлекат инвестиции от около 185 млн. евро. "Има огромен интерес, основно от Канада и Израел", заяви на пресконференция зам.-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас.  

"Първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около 12-18 месеца. Производството е основно ориентирано към износ", посочи Пициорлас. В отговор на въпрос той изтъкна, че не се разглежда легализиране на канабиса за развлекателни цели.

Предполага се, че хиляди пациенти в Гърция използват канабис за редица сериозни медицински състояния, въпреки, че властите нямат точни данни. 

"Продуктите, съдържащи канабис за медицински цели, ще бъдат достъпни с рецепта в аптеките. Те няма да се субсидират от държавната здравно-осигурителна система", обясни здравният министър Андреас Ксантос.

Няколко държави, включително Великобритания, Германия, Италия и Дания, вече разрешават предписването на лекарствен канабис, а през юни Канада стана втората страна в света, след Уругвай, която легализира напълно марихуаната.

Водещи

Най-четени