В Италия започна поредно разследване срещу Берлускони 01.03 | 07:05

Платил 3 млн. евро на сенатор, за да падне правителството на Романо Проди

От Христина Рафаилова

Ново разследване срещу експремиера Силвио Берлускони започна прокуратурата в Италия. То се води води в Неапол, като според обвиненията през 2006 г. Берлускони е подкупил сенатор Серджо Де Грегорио, който принадлежи към лявата опозиция, съобщава bTV.

Според в. "Република", бившият премиер е платил 3 млн. евро на сенатора. По време на парламентарните избори проведени през същата година, разнородната лява коалиция начело с политика Романо Проди спечели с минимална преднина.

Ускореното падане на правителството на левия политик през 2008 г. се дължи на напускането на Де Грегорио от коалицията на Проди и последвалото му присъединяване към редиците на Берлускони, уточнява още изданието.

Преди време скандалният политик беше осъден от съда в Милано на 4 г. затвор за укриване на данъци и отклоняване на средства по делото, водено срещу корпорацията му Mediaset. Възползвайки се от закон прокаран от правителството през 2006 г. за намаляване на пренаселеността на затворите, адвокатите на Берлускони успяха да намалят присъдата му на 1 година.

Експремиерът е обвиняем пред съда в Милано и по още две дела. Аферата "Милс", където е разследван за подкупване на свидетели и небезизвестната афера - "Рубигейт", в която е обвинен за секс с непълнолетна по време на едно от емблематичните партита във вилата му, още по време на мандата му.

Водещи

Най-четени