В Каталуния подеха нови протести за независимост 15.04 | 15:04

Испански синдикати подкрепиха сепаратистки марш в Барселона, членовете им убезпокоени

От iNews.bg

След няколко месеца сравнително повече спокойствие, ситуацията в Катауния може отново да се нажежи. Там отново започнаха с демонстрациите за независимост и отцепване от Испания. В Барселона хиляди започнаха протестен марш срещу задържането в ареста на деветима лидери на каталунските сепаратисти, които ще бъдат съдени по обвинения в подстрекаване към бунт, предаде Франс прес. Много от протестиращите скандираха "Свобода за политическите затворници", докато се събираха на една от главните улици в Барселона, носейки жълти шалове, пуловери или якета в този цвят, който символизира солидарността им с техните задържани лидери.

Протестът беше свикан от създадената през март платформа "за защита на каталунските институции" и "правата и основните свободи" на гражданите на областта, предадоха БГНЕС и БНТ. Демонстрацията беше подкрепена от каталунските клонове на двата най-големи профсъюза в Испания CCOO и UGT, което предизвика безпокойство сред техни членове, които са против независимостта на заможния югоизточен регион на Испания.

Демонстрацията се провежда 10 дни, след като германски съд отказа изпълнението на искане за екстрадиране на сваления каталунски президент Карлес Пучдемон, отправено от испанските магистрати на основание подбуждане към бунт. Пучдемон беше освободен под гаранция. Миналата седмица испанската прокуратура изпрати в Германия още информация в подкрепа на искането си. Пучдемон също така е обвинен в злоупотреба с държавни средства за провеждането на референдум за независимостта на Каталуния на 1 октомври.

Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала нарече използването на жълти панделки "обидно" и заяви, че в Испания няма политически затворници, а става дума за "политици в затвора".

От 16 октомври лидерите на двете най-големи групи за независимост на Каталуня - Жорди Санчес и Жорди Куишарт, са в затвора, докато очакват съдебните процеси срещу тях.

Водещи

Най-четени