В Мадрид раздаваха безплатно плодове и зеленчуци 08.06 | 20:32

Общият брой на жертвите на бактерията достигна 26 души - 25 в Германия и една жена в Швеция

От Кремена Бедерева

Зеленчукови производители раздадоха днес безплатно 40 000 кг плодове и зеленчуци в центъра на Мадрид, за да привлекат вниманието на хората към последиците от здравната криза с бактерията Е.коли, за която погрешно бяха обвинени испанските краставици, предаде Франс прес.

Опашка от около сто метра се образува до щандовете, на които се раздаваха предимно краставици, но и домати, пъпеши, нектарини и марули. "Взех по малко от всичко - краставици, домати, плодове. Всичко е много
добро", увери Камила Алонсо, която носеше три торби с плодове и зеленчуци.

"Ще ги разделя с колегите си", казва Кармен, която не споменава фамилията си, тъй като излязла в работно време, допълва БТА. "Имам доверие", уверява Марио Агурто, еквадорец, който живее в Мадрид от четири години.

"Консумирах испански продукти и нищо не се случи нито с мен, нито със семейството ми", изтъкна Агурто, който смята, че раздаването на плодове и зеленчуци ще му дойде много добре, защото е безработен.

Надписи на испански, английски и немски по щандовете уверяват, че испанските продукти са "здравословни, безопасни и вкусни".

Същевременно случаите на заразени с опасната бактерия Ешерихия коли в Германия, днес станаха 300, съобщи Асошиейтед прес. С тях общият брой на заразените достига 2648 души. Близо 700 от тях са настанени в болници със сериозни усложнения, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност.

Известни са други 100 случая в други европейски държави и САЩ. Общият брой на жертвите на бактерията достигна 26 души - 25 в Германия и една жена в Швеция.

Водещи

Най-четени