В Полша арестуваха китаец и местен за кибершпионаж 11.01 | 12:33

Чужденецът е работил за „Хуавей“, полякът – за „Ориндж“

От iNews.bg

Полша арестува китайски служител на "Хуавей" и полски киберспециалист по подозрения в шпионаж, съобщи днес държавната агенция ПАП, предаде Ройтерс. Полската обществена телевизия добави, че службата за национална сигурност е претърсила офиси на "Хуавей" в страната, както и местния клон на телекома "Ориндж", предаде БНР.

Ройтерс посочва, че арестите задълбочават интригата, свързана с критики на Запада срещу дейността на големия китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване.

US разузнавателни агенции твърдят, че "Хуавей" е свързана с китайското правителство и оборудването ѝ може да има "задни вратички" за използване от държавни шпиони.

След критиките от САЩ редица западни страни и компании започнаха анализи, с цел да решат дали да позволят използването на оборудване на "Хуавей" в телекомуникационните им мрежи.

"Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма компания в електрониката… полякът е известен в среди, свързани с кибер бизнеса", заявил Мачей Вашик, зам.-шеф на полската служба за сигурност през ПАП.

Двамата остават в ареста за 3 месеца, посочва ПАП, цитирайки говорител на спецслужбите.

Обществената телевизия съобщи, че задържаният поляк е бивш агент на службата за вътрешна сигурност.

През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ висшата служителка на китайския телеком "Хуавей" Мън Ванчжоу. Задържането ѝ е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции. 

Водещи

Най-четени