В Полша започна решаващият втори тур на президентските избори 24.05 | 11:00

В Полша започна решаващият втори тур на президентските избори

От Беатрис Николoва

В Полша започна гласуването на втория и решаващ тур на президентските избори. Да гласуват са призовани над 30 милиона поляци, които ще трябва да направят избор между двама кандидати - действащия президент Бронислав Коморовски и кандидата на най-голямата опозиционна партия "Закон и справедливост" Анджей Дуда.

Двамата събраха най-много гласове на първия тур на 10 май. Коморовски получи 33,77 %, а Дуда - 34,76 %. Активността на избирателите по данни на държавната избирателна комисия бе 48,96%.

Според социологическите проучвания днес се канят да гласуват около 60 % от избирателите. Експертите не се наемат със сигурност да прогнозират изхода от днешния вот. Разликата в рейтинга между двамата кандидати е толкова малка, че всичко ще зависи от активността на избирателите.

Според последната анкета, публикувана от в. "Polska The Times", за Дуда възнамеряват да гласуват 51%, а за Коморовски - 49 % от избирателите - разлика, близка до допустимата грешка. Други два сондажа също предвиждат победа на косъм за Дуда, но институтът Millward Brown прогнозира обратната тенденция, предаде AFP.

 

В 7,00 ч. местно време в страната и в чужбина отвориха врати около 27 000 изборни секции, предаде ТАСС. Гласуването ще приключи в 21,00 ч. местно време (19,00 ч. по Гринуич, 22,00 ч. бълг. време).

Водещи

Най-четени